sâmbătă, 5 februarie 2011

Curs de integrare a copilului cu dizabilitati in invatamantul de masa - opinia educatorilor, institutorilor, invatatorilor si profesorilor participanti la curs (Piatra Neamt, Targu Neamt, Bicaz)Mihaela Rotaru
Director Scoala Romani


Pentru mine acest curs a fost o provocare. Cu toate ca nu m-am confruntat in decurs de 26 ani de invatamant cu acesti copii autisti, urmand acest curs am descoperit foarte multe informatii. Informatii ce tin de caracteristicile tulburarilor din spectrul autismului, tulburari la nivelul interactiunilor sociale, la nivelul comunicarii verbale si nonverbale, la nivelul imaginatiei, repertoriu restrans de interese si comportamente, drama parintilor cu copii autisti,  interventia terapeutica asupra copilului autist, interventia terapeutic specifica asupra familiei. Este un castig pentru copii autisti din Piatra Neamt avand un psiholog clinician specialist in persoana doamnei Sanzaiana Burcea, care da dovada de multa rabdare si revarsa alaturi de echipa dumneaei dragostea asupra acestor copii, insuflandu-le incredere in fortele lor proprii. Dati aripi acestor copii si Dumnezeu sa va ajute in aceasta profesiune!

 Irina-Marina Chelariu profesor limba roamana
 Scoala cu clasele I-VIII Romani, Structura Silistea Nr. 1

Vă mulţumim că ne-aţi dat ocazia să participăm la cursul organizat de dumneavoastră, un seminar deosebit de plăcută în urma căruia am avut multe lucruri de învăţat. Am avut sentimentul că pe lângă fluxul abundent de informaţii, am avut parte şi de un flux emoţional prin care ne-aţi făcut să conştientizăm cu ce probleme se confruntă familiile care au copii autişti şi câtă nevoie au aceştia de înţelegere, de afecţiune şi de incluziune. Personal, am conştientizat că şi copii cu astfel de probleme pot şi trebuie integraţi în învăţământul de masă şi cred că aş putea face faţă unei asemenea provocări.


Agapie V. Luminita - educator
Gradinita Nr 1 – Liceul Economic «Vasile Conta » - Tg Neamt

 Participand la acest curs m-am simtit imbogatita spiritual, am fost motivata de a incerca  sa imi descopar disponibilitatile, de a persevera in sprijinul integrarii acestor copii. Paseam cu grija pe o carare ingusta, avand sufletul copilului in maini. Acum simt ca am curajul sa grabesc pasul, sa alerg. !! Continutul cursului mi s-a parut foarte benfic, fiind prezentat intr-o maniera atractiva. M-a facut sa simt ca pot sa fac fata provocarii si sa imi doresc sa aflu tot mai mult. Am invatat ca trebuie sa am incredere in independenta copilului. Prezentarea a fost captivanta si emotionanta. Informatiile au avut un caracter constructiv asupra personalitatii mele, m-au facut sa inteleg ca atunci cand porti sufletul unui copil in maini, trebuie sa te straduiesti sa nu vezi in ochii lui  nicicand acea dezamagire muta, prin care el ne considera insuficient pregatiti. Voi persevera. Sunt motivata. Trebuie doar Credinta ! Prestatia formatorului a fost de exceptie. A patruns in particica din suflet unde locuieste mama din mine, educatorul din mine, OM-ul din mine, copilul din mine. Doresc sa mai beneficiez de asemenea intalniri, voi indrazni sa cred ca pot mai mult si cu siguranta voi fi de ajutor. Ca urmare a acestui curs am invatat sa descopar cu atentie disponibilitatile fiecarui copil, sa reusesc sa ghidez astfel de copii in procesul integrarii in gradinita, sa pot crea un mediu stabil, indrumandu-l si sprijinindu-l. Acum privesc cu respect, incredere si admiratie persoanele cu dizabilitati. Am inteles ca exista multe resurse la indemana mea. Am inteles importanta acordarii increderii si sprijinului oferit din suflet, comunicarea din inima fiind importanta. Pe viitor voi face fata provocarii integrarii. Mi-ar placea sa mai puteti initia astfel de cursuri, care sunt de un real folos pentru noi. Felicitari !! A fost spre folosul meu spiritual faptul ca v-am cunoscut. Multumesc din suflet ca ne-ati impartasit povestea vietii dvs. M-a facut sa meditez la mine insumi, la cei dragi mie, la CREDINTA din sufletul meu !

Rusu Lenuta - educator
Gradinita cu program prelungit nr.2 Tg. Neamt

Ca participant al acestui curs m-am simtit captivata si atenta, dar in acelasi timp recunoscatoare ca sunt sanatoasa, aratand compasiune fara de persoanele care au probleme. Cursul a reprezentat o explicatie pe intelesul tuturor a copiilor cu dizabilitati, de fapt a caracteristicilor si simptomelor acestora. Prezentarea continutului cursului a fost captivanta si interesenta prin metodele utilizate. Acum reusesc sa inteleg acesti copii mai usor (avand la grupa o fetita cu Sindrom Down) si sa-i ajut atat cat pot eu.
Consider ca formatorul este un specialist care lucrand cu acesti copii, ne-a ajutat sa ne formam idei despre cum am putea sa-i integram in grupul de copii. Acum atitudinea mea este de acceptare a acestor copii asa cum sunt si dorinta de a-i intelege (pentru ca acest lucru este dificil pentru noi) precum si de a-i face pe ceilalti sa-i accepte si sa ii primeasca in sufletul lor. In urma acestui curs am invatat sa-i identific, iar faptul ca un psiholog direct implicat in munca cu ei a venit sa ne explice cum sa le interpretam comportamentele si dorintele, precum si metodele de terapie existente, mi-a fost de un real folos. Ne-am dori pe viitor, in schmibul filmuletelor prezentate sa vedem cum lucrati efectiv cu copiii la cabinet. Apoi mi-ar fi de ajutor sa pot sa revin de fiecare data la o lista cu liniute , atunci cand ma confrunt cu astfel de copii (ex : daca copilul tipa, este violent, vrea , etc….eu pot sa…..) .

Irimia Iuliana - educator
Gradinita Savesti, Scoala cu clasele I-VIII, Nr 1, Raucesti

Fiind debutant in invatamant , avand si un copil de un an si jumatate, acest curs mi-a aratat ca a obliga pe cineva sa faca ce vrei tu este total gresit. Este un curs de unde poti invata cum sa fii bun si sa iti iubesti aproapele. S-au purtat discutii despre copiii diagnosticati cu autism si Sindrom Down , primele simptome si reguli de comportament  atunci cand suntem in preajma acestor copii. Filmuletele au fost foarte interesante. Mi-am dat seama ca nu numai cu copiii cu autism trebuie sa avem rabdare ci si cu copiii obisnuiti. Un lucru extraordinar este sa transmiti iubire si totodata sa primesti iubire. Apropierea intre cadrul didactic si copil imbunatateste performantele scolare ale copilului dar si viata cotidiana. Sinziana ne-a transmis caldura prietenie si foarte multa informatie. Am inteles ca a avea probleme fizice sau mentale nu insemna sa ramai singur, intr-o alta lume. Trebuie sa ajutam persoanele cu dizabilitati, dar mai intai trebuie sa invatam sa le intelegem, deoarece ele sunt diferite, dar nu si in fata lui D-zeu. Acum pot sa imi inteleg mai bine propiul copil si pe cei din jur. Daca in cariera mea voi intalni copii cu probleme cred ca acest curs ma va ajuta. Voi sprijini parintii sa ajunga la oameni pregatiti, care sa-i primeasca cu dragoste. Va doresc sanatate pentru a putea sa ajutati si alti oameni. Multumim pentru energia pozitiva pe care ne-ati transmis-o si experienta de viata, care ma va ajuta sa ma descopar pe mine insumi.

Taraboanta Angela - educator
Gradinita cu program prelungit nr. 1 Tg Neamt

Cursul a fost ca un ghid de cunoastere. M-am simtit curioasa si , din tot sufetul va spun, ca nu am nici un regret ca am participat. Am invatat ce insemna sa fii tu insuti si cum e sa-ti asculti vocea inimii. In urma acestui curs am reusit sa inteleg necesitatea unor centre de informare si formare a cadrelor didactice in problematica CES, adaptarea si flexibilitatea curriculum-ului, precum si cat de  importanta este implicarea parintilor in terapia copilului lor. Cursul este foarte bine structurat si prezentat. Informatiile prezentate m-au ajutat sa invat sa cunosc mai bine fiecare copil in parte,  cum sa ajut colegii de grupa sa il accepte, cum anume sa-i respecte manifestarile ciudate si nevoile speciale. Prestatia formatorului a fost extraordinara, se observa munca practica cu acesti copii si experienta acumulata in timp. Pentru mine acest curs m-a ajutat  sa inteleg ce insemna independenta copilului cu dizabilitati, relationarea cu mediul, sa inteleg modul in care se joaca., si problemele lui de comportament, dispozitia afectiva, temperamentul lui, potentialul pe care il detine precum si modul in care comunica sau se exprima. Felicitari si sa aveti puetre sa continuati munca pe care o depuneti !!!


Mariean Laura , - educator
Gradinita cu program prelungit Nr 2 , oras Tg Neamt

Participand la acest curs m-am simtit ca un scolar avid de cunoastere si imbogatita spiritual. A fost un curs foarte interesant, plin de informatii foarte utile care ma vor ajuta in munca mea de educator. Cursul a fost prezentat cu foarte multa tenacitate, rabdare si mult profesionalism. Informatiile au fost pentru mine emotionante, simtindu-ma puternica si impacata sufleteste ca pot oferi un mic ajutor acestor persoane cu dizabilitati, datorita acestor informatii inedite. Formatorul a avut o prestatie excelenta, venind cu argumente foarte solide, culese din activitatea practica si din experienta acumulata in timp. Am primit ceea ce am asteptat si plec cu convingerea ca si aceste persoane pot fi perfecte in «normalitatea » lor. Pe viitor voi manifesta mai multa toleranta fata de persoanele cu dizabilitati. Ma astept sa existe o stransa colaborare intre educator, parinte si psiholg, intelegand ca munca in echipa asigura eficienta integrarii acestor copii in invatamantul de masa.

Stan C. Oana- educator
Gradinita cu program prelungit NR 1. Tg.Neamt

M-am simtit ca un elev dar si ca un cadru didactic viitor colaborator in acesta problematica (acum stiu ca suntem egali, doar trebuie sa ne decoperim pe noi insine). Participand la acest curs am reusit sa imi satisfac curiozitatea despre ceea ce se  intampla in lumea acestor copii si mai ales cum sa ii ajutam. Totul a fost sintetic, la obiect, convingator. Impactul cursului a fost puternic asupra mea, impresionant, un curs bine argumentat si cu exemple multe pe care le regasim in activitatea noastra. A fost ca o raza de lumina ce  imprastie speranta si incredere neconditionata in OM !! Prestatia formatorului a fost una excelenta, reusind sa ne capteze atentia continuu prin calitatea materialului prezentat, varietate, sensibilitate si profunzime. Tema cursului este binevenita deoarece astazi se pune acut problema integrarii acestor copii in invatamantul de masa. Acest curs mi-a adus sprijin pentru munca mea viitoare, raspunsuri la o multitudine de intrebari, urmate de exemplificari concludente. Este o provocare. Pe viitor ne-ar placea sa fie abordate si alte forme de dizabilitati precum si prezentarea unor filme didactice.

Bistriceanu Maria- educator
Gradinita Pipirig, Oras TG Neamt

Ca participant la acest curs m-am simtit confortabil, destinsa, foarte interesata, receptiva fata de tot ce s-a prezentat. Mi-ati deschis sufletul mi-ati dat curaj sa lupt cu viata, sa inteleg oamenii. Cursul a fost foarte interesant si util in experienta mea ca si educator, cu eficienta maxima. Exemplele practice prezentate ne ajuta in demersul integrarii copiilor cu dizabilitati. Mi-am dat seama ca m-am confruntat la gradinita cu unele situatii similare pe care le-am intalnit la diferiti copii cu dizabilitati.(forme mai usoare). Tonul formatorului a captat atentia tuturor cursantilor. Obiectivele cursului au fost foarte clare si bine dozate. Materialele prezentate contin infomatii de actualitate. Acum voi privi acesti copii cu alti ochi. Ma voi stradui sa ii cunosc foarte bine si apoi voi relationa cu familia lor, apoi cu psihologul. Consider ca o buna educatoare trebuie sa fie si un foarte bun psiholog. Ne-am dori sa faceti vizite la gradinite, sa va vizitam cabinetul cu prescolarii la Piatra Neamt. V-as sugera sa faceti cursuri si cu parintii acestor copii. 

Gavriloae Marinela – educator
Gradinita cu program normal BRUSTURI

Datorita climatului creat nu m-am simtit ca un participant pasiv ci un interlocutor intr-o discutie deschisa. Continutul cursului este de actualitate. Trateaza probleme cu care ne confruntam atat in munca la catedra cat si in viata de zi cu zi. Modul in care a fost prezentat a facut accesibila transmiterea de informatii. Mi-am dat seamna ca acesti oameni cu dizabilitati merita sa fie cunoscuti si ajutati pentru ca sunt oameni speciali cu talente speciale. Formatorul este un om plin de daruire cu multa pasiune pentru domeniul sau. Acest curs a elucidat unele probleme legate de aceste persoane, care reprezinta o parte a realitatii pe care nu trebuie sa o ignoram ci sa o intelegem. Am capatat incredere ca pot ajuta si eu pe aceste persoane atat de speciale, dar atat de inchise in lumea lor. 
Vrajitoru Irina Elena - educator
Scoala cu clasele I-VIII Brusturi

M-am simtit ca o parte integranta a cursului, ca si partener intr-o discutie libera, bazata pe respect si colaborare. Continutul cursului a fost interesenat, furnizand informatii importante despre copiii cu autism si Sidrom Down, informatii necesare cadrelor didactice in munca cu acesti copii. Integrarea aspectelor practice in curs a fost de un real folos. Acestea au lamurit unele aspecte necunoscute din aceasta “lume”, am vazut cu alti ochi aceasta problematica identificand si unele solutii. Formatorul da dovada de buna pregatire stiintifica si are acea calitate de a crea un climat propice desfasurarii cursului. Doream sa cunosc cum se lucreaza cu acesti copii, ce terapie se aplica precum si rezultatele obtinute. Persoanele cu dizabilitati sunt diferite dar sunt cu aceleasi nevoi ca si ale noastre. Daca in activitatea mea voi intalni asemenea persoane nu voi mai simti frica, teama ca nu stiu ce sa fac, cum sa-i ajut. 


Trofin Laura- educator
Gradinita Draganesti , Oras Targu Neamt

La inceput m-am simtit nestiutoare iar apoi importanta pentru ca toate informatiile primate ma vor ajuta sa ajut si eu la randul meu. Continutul cursului a fost vast, cuprinzand majoritatea problemelor copiilor cu dizabilitati si afost prezentat intr-o maniera moderna, cu o abordare eleganta si profesionista. Am aflat infomatii noi si utile in demersul pedagogic sustinut la clasa. Formatorul este o persoana deschisa, cu mult tact si cu o extraordinara pregatire profesionala. Nu ma asteptam la un asa cumul de informatii si mi-a deschis noi orizonturi spre socializarea persoanelor cu dizabilitati. Acest curs a fost intr-adevar o formare pentru noi, pentru activitatea la clasa si nu numai. In viitor aceste informatii dobandite or fi utile in integrarea copiilor cu dizabilitati in invatamantul de masa. Va dorim sa formati si informati cati mai multi adulti ca noi !!!


Ursache Nicoleta- educator
Gradinita Vanatori, orasul Targu Neamt

Informatiile primite nu au fost teoretice ci mai mult pentru suflet, pregatindu-ti sufletul si rabdarea pentru astfel de experiente. Ma bucur ca am participat. Suportul de curs aduce informatii valoroase si am primit exemple de buna practica, care mi-au starnit curiozitatea. Daca la inceputul cursului nu stiam prea multe despre copiii cu autism acum cred ca sunt foarte utile informatiile primite si le pot aplica atunci cand va fi cazul. Din prezentarea facuta se intelege ca experienta, profesionismul si deschiderea formatorului fac prestatia acestuia una inedita si foarte importanta. Acum sunt mult mai deschisa catre astfel de probleme, devenind constienta ca oricare dintre noi poate experiemnta o astfel de situatie. Pe viitor, datorita acestui curs, as avea curajul sa lucrez cu astfel de copii. 
Platon Elena- educator
Gradinita Grumazesti, Oras Targu Neamt

Participand la acest curs m-am simtit departe de perceptia si realitatea curenta, realitate in care copiii cu probleme sunt de obicei dati deoparte. Sunt privilegiata ca am obtinut informatii despre aceste probleme si ca am cunoscut oameni plini de suflet. Cursul contine informatii, vizionare de filme si discutii despre autism si Sindrom Down. Prezentarea este interesanta, documentata si intr-un stil placut si cald. Am constientizat mai bine existenta problemelor legate de aceste persoane cu dizabilitati, avand putine cunostinte inaintea participarii la acest curs. Prestatia formatorului a fost foarte buna, documentata, sigura, cu mult suflet si implicare. Este cel mai interesant curs la care am participat vreodata, felul in care a fost prezentat stranind mereu interesul. Pe viitor voi sti cum sa depistez, sa actionez, sa ajut si sa indrum copii cu aceste probleme. Imi doresc organizarea si a altor intalniri pe aceasta tema. 


Andrei Paulina - educator
Gradinita Scalusesti Agapia, Oras Targu Neamt

Nu regret ziua de astazi intrucat am gasit multe raspunsuri la intrebarile puse de mine, de-a lungul anilor, legate de problemele copiilor cu CES, fiind o deschidere catre ceea ce nu cunosteam indeajuns. Cursul mi s-a parut foarte eficient, primind informatii legate de autism, cu o mare sensibilizare,  prezentarile video avand un impact direct pozitiv asupra mea. Formatorul a fost concisa, avand o prestatie foarte bine documentata, cu o atitudine cooperanta si un suflet mare. Cursul de astazi mi-a satisfacut toate curiozitatile si asteptarile in legatura cu acesti copii, simtindu-ma foarte responsabila in lucrul cu copiii cu dizabilitati. Am inteles ca integrarea presupune conlucrarea intre factorii implicati in munca cu astfel de copii. 
Sarghi Elena- educator
Gradinita Oglinzi, Raucesti, Oras Targu Neamt

Pe parcursul acestui curs m-am simtit importanta, respectata si tratata cu mult bun simt de d-na psiholog care a venit foarte bine pregatita. Am aflat foarte multe lucruri noi. Cursul a fost calr, bogat, cu explicatii si imagini concrete, sugestive, adecvate temei. Toate au fot noutati pentru mine. D-na psiholog este foarte bine pregatita. Are un vocabular bogat si adecvat profesiei. Tot ce a explicat are logica, iubind meseria de psiholog. Am inteles ca persoanele cu dizabilitati au nevoie mai intai sa fie observate si lasate sa se manifeste liber pentru a le cunoaste mai bine. Daca voi avea in grup un copil cu dizabilitati imi va fi greu, dar cred ca as putea sa ma descurc cu el. Acesti copii au nevoie sa fie integrati in colectiv cu copii normali. 


 SAVU RODICA
Grădinița: P.P. ”Moldocim”
Am fost foarte interesată. Am încercat să rețin totul. Chiar mi-am notat multe lucruri.
Mi-a plăcut îmbinarea expunerii cu prezentările video și cu exemplele practice.
Am încercat să empatizez cu un asemenea copil. Să simt ceea ce simte. Atunci m-am simțit într-o cameră fără lumină....un întuneric care mă sufoca. Nicăieri nu se vedea lumina. Până când începe terapia.
Prestația formatorului a fost excepțională.
Cel mai important moment al cursului pentru mine a fost scrisoarea terapeutică.
Acest curs a însemnat o provocare.

 PARASCHIV ALINA-NICULINA
Grădinița: Grădinița Borca
M-am simțiti privilegiată că am hotarat sa vin sa cunosc persoana de care aveam nevoie in acest moment al vietii.
Continutul cursului a fost foarte concentrat, bine prezentat, in mod inedit.
Informatiile prezentate au avut un impact foarte mare, apreciabil.
Prestatia formatorului a fost inteligenta, sensibila.
Cel mai important moment al cursului – informatia profesionala completata de scrisoarea de final, foarte incarcata sentimental. Totul impresionant.
Acest curs m-a determinat sa reflectez iar si iar, sa recastig increderea in mine si in oameni.
Sugestii – Succes, felicitari, multumiri!

 POPESCU M.
Gradinita: Pârâul-Pântei
Ca participant la curs a fost un moment extradordinar pentru ca am invatat multe lucruri dspre persoanele cu dizabilitati si chiar m-am pus in locul acestora in momentul in care nu sunt ele acceptate in comunitate ca si persoanele normale.
Cursul a fost prezentat intr-un mod adecvat, iar continutul a fost unul complex, incarcat cu informatii bine primite.
Informatiile au foarte mare utilitate si vor fi practicate unele exemple de comportament cu astfel de copii care prezinta dizabilitati la grupa pe care o conduce sau o voi conduce pe viitor.
Formatorul a prezentat intr-un mod accesibil, placut ceea ce a demonstrat ca este foarte bine pregatit.
Sper ca acest curs sa-mi foloseasca pe viitor si sa pun in practica continutul acestuia si sa folosesc aceste metode recomandate in curs, in cazul in care voi avea nevoie.
Sugestii – succes, felicitari! Multumim! Sa tineti cat mai multe cursuri de acest gen!

 HĂLĂCIUGĂ ELENA
Gradinita: Borca – Neamt
Am venit la curs ca un cursant putin informat asupra metodelor de lucru cu un copil autist. Am in clasa de 3 ani un copil diagnosticat cu autism. Am simtit de la inceput ca aici voi invata multe.
Teoria prezentata cu exemple concrete si filmuletele prezentate au facut cursul interesant, usor de receptionat, insusit. Cunostintele pe care le-am primit de la d-na psiholog ne vor folosi enorm la munca la clasa.
Mi-am clarificat foarte multe dubii pe care le aveam asupra comportamentului copilului autist, parintii neacceptand diagnosticul. Am speranta ca voi putea colabora mai mult cu acesti parinti si incerc sa-i determin sa faca terapie.
Formatorul a avut o prestatie excelenta, toate informatiile transmise au fost receptionate cu interes, atentie, colegele au fost ochi si urechi la acest curs.
Cel mai important moment al cursului – prezentarea simptomelor copilului cu autism, exemplele concrete, modul de lucru, metode prezentate, prezentarea filmului.
In acest curs am constientizat ca prin terapii intensive si cu ajutorul specialistilor copiii se pot recupera. Voi sti mai bine cum sa lucrez la clasa cu copiii autisti, ce metode sa folosesc. Acum cred ca ma cunosc mai bine pe mine insami.
Sugestii – imi doresc o activitate comuna in zona noastra (Borca) intre educatori, parinti si d-na Sinziana Burcea.

 ASAVOAE ELENA
Gradinita: Scoala Bradu nr. 1 Grinties
Ca participant la acest curs, m-am simtit profund impresionata de modul in care au fost transmise informatiile.
Un curs cu informatii deosebite, stiam foarte putine lucruri despre persoanele cu dizabilitati.
Am fost impresionata de informatiile prezentate, caci de multe ori cu greu mi-am stapanit lacrimile.
Prestatia formatorului a fost super! Super! Un formator care a ajuns la sufletul si inima mea. Felicitari!
Totul mi-a placut, dar in mod deosebit m-a sensibilizat scrisoarea terapeutica.
Acest curs a insemnat un indemn pentru mine sa continui sa lupt cu boala mea, sa cred ca pot si am puterea de a lupta.
Sugestii – sanatate si mult succes! Putere, forta, rabdare!

TEPES ELENA
Gradinita: S.A.M. Damuc
Ca participant la acest curs am fost captivata total.
Continutul cursului a fost foarte interesant si ne-a fost prezentat intr-un mod placut, accesibil, ilustrat de imagini si exemple concrete.
Informatiile prezentate au avut un impact pozitiv asupra mea, avand in vedere avalansa de noutati in ceea ce priveste integrarea copiilor cu dizabilitati in invatamantul de masa.
Formatorul a dovedit ca este foarte daruit profesiei si foarte bine pregatit.
M-a uimit nivelul la care a ajuns fata de 18 ani prezentata intr-unul din filmuletele folosite in curs.
Pentru mine acest curs a insemnat renuntarea la prejudecati in legatura cu acest diagnostic si incercarea de a-i intelege in cazul in care ii voi intalni si imi va fi dat sa lucrez cu ei.

BORSA NICULINA
Gradinita: Bradu 1, S.A.M Grinties
Ca participanta la acest curs m-am simtit foarte bine. Am reusit sa ma inteleg si sa-mi inteleg mai bine viata, atat ca om cat si ca educatoare.
Am primit informatii utile despre copiii cu autism si cei cu sindromul Down, informatiile au fost clare, precise, prezentate intr-un mod placut, cu multe exemple interesante.
Informatiile prezentate ma vor ajuta mai mult in activitatea de zi cu zi la grupa, chiar daca nu am copii care prezinta aceste situatii.
Prestatia formatorului a fost la inaltime. Si-a ales foarte bine meseria.
Viata noastra este plina de surprize, trebuie sa cautam sa rezolvam cu calm si rabdare toate situatiile. Totusi sa stim sa ne impunem, sa ne aparam drepturile...
Voi cauta sa fac mai mult pentru copii, sa-i determin pe parinti sa accepte copiii asa cum sunt, sa-i inteleaga, sa-i ajute, sa-i sprijine.

AMARIEI BRINDUSA
Scoala nr. 1 Bicaz
Ca participant la acest curs - mi s-a deschis o portita spre acceptare si indrazneala in a incerca.
Un curs cu un continut foarte interesant si folosind modalitati diverse de prezentare.
Informatiile au fost foarte interesante, stimulandu-ma spre cautarea mai multor informatii.
Formatorul a fost foarte implicat si preocupat in furnizarea de informatii.
Cel mai important moment al cursului a fost prezentarea povestii personale a formatorului.
Acest curs a constituit un imbold in a cerceta cat mai mult legat de copiii cu autism, si o incurajare in a avea rabdare in abordarea acestor copii.

 TEPES-DARABAN VIRGINIA
Scoala Telec, Bicazu-Ardelean
Ca participant la acest curs, m-am simtit interesata de a cunoaste, de a invata ce inseamna autist si persoane cu alte dizabilitati – sindrom Down.
Cursul a fost interesant, instructiv cu multe exemple, ilustrat cu filmulete interesante.
Am inteles comportamentul unor copii pe care i-am avut in clasa de-a lungul anilor. Am invatat noi metode de a diagnostica si de a intelege comportamentul acestor copii.
Prestatia formatorului – excelenta! Prezenta placuta, ton calm, cald, profesionalism.
Cel mai important moment al cursului – prezentarea cazurilor de autism, a simptomaticii acestor cazuri, a terapiilor folosite pentru integrarea acestor copii.
Acest curs a insemnat cunoasterea mai bine a copiilor cu dizabilitati si folosirea celor mai bune metode si procedee pentru integrarea acestora in colectiv.
Sugestii – continuati cu astfel de cursuri!

 UNGUREANU MAGDA
Scoala nr. 1 Bicaz
Ca participant la acest curs – pe tot parcursul cursului am fost captivata.
Continutul cursului a fost bine strucutrat, concret, s-au imbinat foarte bine informatiile teoretice cu exemple din experienta personala.
Am descoperit participand la acest curs ca copiii cu autism sau cu sindrom Down pot fi integrati social si ca eu pot ajuta familia.
Formatorul a avut o prestatie de exceptie, prezentarea cursului fiind completa si concreta.
Cel mai important moment al cursului – metodele de interventie timpurie asupra copiilor cu dizabilitati.
Cursul pentru mine a fost o experienta noua. Este primul pas pe care l-am facut in a incerca sa inteleg si sa accept un copil cu dizabilitati.
Sugestii – popularizarea cursului in scoli. Initierea unui curs pentru parinti.

 ANANOAIE MARIA
Scoala Poiana-Teiului
Felul in care m-am simtit ca participant la acest curs – excelent.
Continutul cursului: descrierea bolilor, modul de abordare a familiei cu copii bolnavi, evolutia copilului care face terapie, integrarea acestora in invatamantul de masa.
Informatiile prezentate m-au impresionat si m-au facut sa reflectez.
Prestatia formatorului – foarte buna, placut modul de expunere.
Cel mai important moment al cursului – expunerea si prezentarea video a caracteristicilor acestor boli, felul in care se integreaza in invatamantul de masa; scrisoarea terapeutica.
Acest curs a insemnat experienta, reflexie, munca si putina frica.
Sugestii – mult succes pe viitor!

 TEPES CIUCAN LIVIA-MARIANA
Scoala cu clasele I-VIII Telec, Bicazu Ardelean
Ma bucur ca am participat la acest curs, deoarece m-am simtit bine, am aflat informatii noi.
Cursul a fost instructiv, foarte interesant, educativ. Cursul a fost prezentat intr-un mod atractiv, interactiv, cu multe exemple practice.
Informatiile prezentate au fost binevenite, ne-au initiat in problemele copiilor cu autism sau sindrom Down, ne-au sensibilizat si ne-au trezit interesul pentru a afla mai multe.
Formatorul a dovedit mult profesionalism, ne-a impartasit din propria experienta.
Cel mai important moment mi s-au parut prezentarile filmuletelor legate de aceste teme, ca si istorisirile personale.
Acest curs este foarte important pentru noi, atat ca persoane in viata privata, cat si din punct de vedere profesional; ne indruma cum sa privim un copil cu dizabilitati, cum sa-l integram si ce sa asteptam de la el.

  UNGUREANU ORTANȚA
Școala cu clasele I-VIII – Poiana Teiului
Am participat cu placere la acest curs. Consider ca informatiile insusite sunt de un real folos in activitatea instructiv-educativa pe care o desfasor.
Cursul a fost foarte bine structurat. In prima parte au fost prezentate caracteristicile copilului cu autism. Partea teoretica a fost insotita de prezentarea unor cazuri reale care m-au impresionat.
Consider ca informatiile prezentate ma ajuta sa observ copiii cu sindromul Down si autism. Fiind cadru didactic, imi dau seama de rolul meu in ajutorul dat familiilor care au probleme de acest fel. Familia trebuie incurajata ca intotdeauna este o sansa.
Formatorul – o prezenta agreabila, placuta, voce blanda, tonul apropiat m-au determinat sa receptionez toate informatiile, sa particip cu mult interes la acest curs.
Prezentarea filmuletelor (cu prezentarea unor cazuri reale) consider ca a fost momentul important. Povestea terapeutica a atins punctul culminant.
Nu am avut ocazia sa intalnesc cazuri de copii cu autism. Consider ca dupa participarea la acest curs pot depista copiii cu dizabilitati.
Doresc sa particip si la alte cursuri despre copiii cu dizabilitati. Sunt multumita ca am participat la acest curs. Va multumesc pentru o buna organizare!

CHELARIU ANGELICA
Gradinita: Grintiesu-Mic, Jud. Neamt
Ca participant la acest curs m-am simtit ca si cand as fi eu in locul unui copil cu autism sau al parintilor acestuia.
Continutul cursului a fost facut pentru a fi inteles de fiecare, cu multe exemple si filmari in tema, iar formatorul a fost foarte explicit in prezentarea informatiilor.
Am inteles pe larg simptomele unui copil cu autism si cu sindromul Down si in cadrul grupei voi observa si voi intelege daca voi intra in contact cu acesti copii si voi sti cum sa-i tratez.
Prestatia formatorului a fost foarte buna cu foarte multe exemple din viata unor copii cu dizabilitati.
Cel mai important moment al cursului – solutiile pentru rezolvarea problemelor pentru copiii cu dizabilitati; integrarea copiilor cu dizabilitati in colectiv, momentele in care copiii sunt adusi dintr-o stare de anormalitate la una de normalitate.
In urma acestui curs vom intelege sufletul si viata unui copil cu probleme, scopul pentru adaptarea copilului la mediul clasei si cu ceilalti copii la activitati.

  RUSU ELENA
Scoala Grinties Structura Bradu nr. 1
Consider ca acest curs a fost deosebit de interesant, am invatat lucruri foarte importante care mi-au trezit interesul pentru asemenea cazuri.
Modul de prezentare a fost destins, placut, armonios, calduros.
Informatiile prezentate in curs mi s-au parut necesare si utile in pregatirea profesionala.
Formatorul – o prezenta agreabila, deosebita, cu un impact pozitiv asupra cursantilor.
Cel mai important moment – cunoasterea semnelor (diagnosticarea) copiilor autisti.
Consider cursul ca fiind necesar in activitatea pe care o desfasor, pentru a sti cum sa  abordez asemenea cazuri (daca le voi intalni).
Sugestii – ar fi bine venite si alte cursuri de acest fel, deoarece venim in contact cu lucruri noi de care ne izbim, dar nu le putem gestiona.

 DOBOS VALERIA
Scoala cu clasele I-VIII Poiana-Teiului
Tonul si vocea blanda, buna pregatire a doamnei psiholog au creat o atmosfera destinsa si m-a captivat total pe toata perioada cursului.
Cursul contine informatii teoretice, practice si prezentari PowerPoint despre copii cu sindrom Down si autisti.
Informatiile primite m-au facut sa vad cum trebuie sa-i intelegem pe elevii nostri, cum sa-i tratam si sa intervenim in a-i ajuta pe cat posibil sa se apropie de normal.
Formatorul a fost foarte bine pregatit, expune pe un ton bland, este o persoana agreabila, placuta.
Cel mai important moment al cursului a fost vizionarea si explicarea filmuletelor despre copii cu autism si Down, povestea terapeutica atingand apogeul.
Acest curs a insemnat pentru mine o informare, atat teoretica, cat si practica si ma va ajuta sa stiu cum sa ma comport cu elevii cu CES.
Sugestii – organizarea altor cursuri pentru elevii cu CES; o buna colaborare intre d-na psiholog si invatatorii din zona. Multumim foarte mult si va dorim succes in continuare!

 GÂRBULEȚ MARINELA
Gradinita Ivanes, Bicaz-Chei
M-am simtit excellent la acest curs, deoarece atmosfera create a fost una calda, calma si placuta.
Continutul cursului – autismul infantil, sindromul Down, metode de interventie timpurie, integrarea copiilor cu dizabilitati. Prezentarea cursului a fost impecabila si pe intelesul tuturor.
Majoritatea informatiilor au fost pentru mine o noutate fapt pentru care am fost foarte interesata de acest curs. Nu am intalnit un copil cu asemenea probleme, dar datorita acestui curs cred ca daca in viitor as intalni un caz asemanator, as reusi sa ii fac fata.
Prestatia formatorului a fost EXTRAORDINARA.
Cel mai important moment – evolutia fetitei cu autism – filmuletul prezentat.
Acest curs a insemnat foarte mult, sunt foarte bucuroasa ca am participat la acest curs, deoarece am retinut foarte multe informatii pe care chiar nu le cunosteam.
Sugestii – Felicitari!

 DANDU VERONICA
Gradinita:
Participand la acest curs m-am simtit foarte bine, am invatat multe lucruri noi si care imi vor fi de ajutor.
Continutul cursului a fost foarte bine explicat pe intelesul tuturor.
Informatiile prezentate m-au facut sa am mai multa incredere in mine si sa stiu mai bine ce am sa fac in viitor.
Este un foarte bun formator si am avut multe de invatat din astea.
Mie personal tot cursul mi s-a parut important.
Acest curs a insemnat tot ce este mai bun.
Felicitari pentru tot ce ati realizat! Succes in continuare!

Nume si prenume: RAMASCANU VIOLETA
Gradinita: P.N Marceni – Bicaz
Felul in care m-am simtit la acest curs – foarte bine.
Continutul cursului prezentat a fost foarte interesant si util, iar prezentarea deosebita.
Am ramas impresionata de informatiile prezentate si de modul foarte deschis, cald de prezentare.
Prestatia formatorului – excelenta!
Cel mai important moment – povestea terapeutica.
Am inteles mai bine munca cu un copil autist si acest lucru imi va fi de folos.
Sa organizati mai multe cursuri de acest fel!

 OANCEA ANCA
Scoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Bicaz
A fost un curs interesant care m-a facut sa-mi doresc sa aflu si mai multe informatii despre aceste dizabilitati.
Cursul a fost bine structurat, informatiile bine alese. Alternarea informatiilor teoretice cu exemple concrete a facut ca acest curs sa isi atinga obiectivele.
Informatiile prezentate in cadrul acestui curs m-au facut sa inteleg mult mai clar persoanele care sufera de autism si sindromul Down, in felul acesta reusind sa invat cum pot identifica un copil cu autism.
Formatorul a avut o prestatie foarte bune. Modul de prezentare a informatiilor a fost clar si complet.
Cel mai important moment al cursului a fost cand au fost prezentate metode de interventie timpurie asupra copiilor cu dizabilitati.
Acest curs a fost ceva nou pentru mine. Prin acest curs am invatat cum sa reactionez si ce va trebui sa fac atunci cand voi interactiona cu persoane care sufera de autism sau sindromul Down.
Sugestii – popularizarea cursului si prezentare in activitati comune parinti – scoala a informatiilor despre aceste dizabilitati.

RUSU EUGENIA
Gradinita: Galu – Poiana Teiului
Ca participant la acest curs am simtit ca as putea fi importanta la un moment dat in viata unui copil, a unui parinte care au intampinat un obstacol de acest tip.
Cursul contine foarte multe informatii despre aceste probleme comportamentale care ma ajuta in profesia mea.
Daca ma gandesc la unele simptome ale bolilor, imi dau seama ca la inceputul profesiei mele le-am intalnit si nu am facut poate nimic sau nu am stiut cum sa reactionez.
Prestatia formatorului – foarte buna. Capabil, cu mare deschidere de a darui din propria cunoastere si experienta. Comunicarea este facuta cu un timbru al vocii foarte placut si expresiv.
Cel mai important moment al cursului – lectia de psihoterapie – super! O adevarata lectie de autocunoastere si de valorizare a momentelor din viata noastra.
Nu-mi doresc, dar daca ar fi sa am copii cu asemenea probleme sigur as lupta si as reusi sa-i integrez in colectiv, ceea ce le va folosi pentru integrarea in viata sociala viitoare.
Sugestii – cat mai multe cursuri. Puteti fi de mare folos.

 MUCENICU DORINA
Gradinita: Tașca – Neamț
Ca participant ma simt o persoana fericita pentru ca am avut sansa sa am doi copii sanatosi; o persoana care accepta provocarile din mediul profesional si care cauta metode de corectare a unor deficiente ale copiilor.
Continutul cursului – sintetic, dar la obiect, interesant, avand suport stiintific; buna documentare.
Informatiile prezentate mi-au adus explicatii suplimentare pentru unele chestiuni pe care le cunosteam si multe cunostinte noi pentru unele probleme care le prezinta autismul.
Prestatia formatorului – foarte buna; limbaj clar, tonalitate calda, exemple din viata personala si profesionala.
Prezentarea filmelor a fost cel mai important moment, pentru ca impactul vizual cu imaginile prelucrate mi-au indus o stare de deschidere a posibilitatilor de a ajuta copiii cu aceste deficiente.
Am inteles simptomatologia copilului autist, problemele pe care le reclama acesta in familie, mediu institutionalizat; metode de terapie in familie, grup, gradinita.


By Sinziana Burcea
Psiholog clinician specialist
www.copil-cuplu-familie.ro
www.terapie-autism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu