duminică, 6 noiembrie 2011

Povestea pisicutei care voia sa aiba pui

A fost odata o pisicuta ce voia sa aiba un pui. Voia nu doar sa-l aiba, ci era de acord ca va trebui sa il conceapa, sa il lase sa iasa in lume, sa il lase sa creasca si apoi, chiar sa il lase sa plece departe de ea atunci cand va creste mare.

Dupa cum vedeti, chiar voia cu adevarat sa devina mama si nu doar “sa aiba” un copil. Era o pisica evoluata care cunoastea diferenta intre o dorinta de a “avea” un copil si dorina unui adult. Si pentru a concepe si a creste un copil este nevoie de o dorinta de adult.

Citise undeva, intr-o carte despre oameni, ca “iubirea parentala este o calitate a iubirii pe care o putem oferi copiilor nostri, pentru a le permite acestora, sa ne paraseasca intr-o zi”.

Trebuie sa mai stiti ca acea pisica, care voia sa aiba un pui, avusese si ea , la randul ei, o mama, o bunica, o strabunica. Si fiecare dintre ele a acceptat cu greu sa vada cum creste....urmatoarea. Si au acceptat cu greu sa o lase sa plece, pentru a-si continua viata de adult.

O auzise pe mama ei spunand:

- Cand am plecat de acasa, mama s-a imbolnavit. Nu a suportat faptul ca eu ma indepartam de casa, dupa casatorie. Am avut impresia ca a avut resentimente fata de mine, mult timp dupa aceea. Intr-o zi chiar mi-a spus ca ea s-a ocupat “intotdeauna” de mama ei, ca nu o lasase “niciodata” singura, nici macar o zi, fiindca “asa era” in acea familie de pisici.

            Va imaginati ca pentru pisica din povestea noastra era intr-adevar un lucru greu sa devina mama. Ea nu voia sa aiba un pui doar pentru ea, pentru a-l pastra pentru “totdeauna”.  Voia sa dea nastere unui copil, pentru el insusi, pentru a-i oferi, nu doar viata, ci si posibilitatea de a trai mai apoi pe cont propriu.

In cazul pisicilor, dar numai in lumea lor, nu se confunda viata cu existenta. Se stie ca nu este suficient sa dai viata unui copil, ci, trebuie sa ii permiti acelui copil sa existe.

De aceea,  atata timp cat acea pisica nu se putea afirma si defini in fata propriei sale mame, risca la randul sa sa nu poata deveni mama.

Se cunosc chiar si cazuri de pisici care sufera de o sterilitate ale carei cauze nu se cunosc, desi toate investigatiile medicale confirma faptul ca pot avea pui.

Dar dupa cum bine se stie, pisicile nu ezita cand e vorba de a naste pui.


De Jacques Salome
Povesti pentru a ne vindeca. Povesti pentru a creste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu