sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Probleme de familie - Cand relatia de cuplu sta sa se destrame1. Cat de des se adreseaza cuplurile terapeutului care i-ar putea ajuta sa treaca peste o perioada proasta din viata de familie.

In ultimii ani oamenii par mai deschisi  la ideea de a consulta un psiholog specialist in situatii de  criza, iar numarul cuplurilor ce trec pragul cabinetelor psihologice este in crestere. Cu toate acestea  frecventa este inca foarte mica in comparatie cu befeciciile ce le-ar putea avea un cuplu, facand acest demers  terapeutic. Psihoterapeutul nu este “un judecator” care imparte dreptatea. Multi cred ca vizita la psiholog insemna ca unul din parteneri sa arate cu degetul catre cel “vinovat”, cerandu-I psihologului sa il repare.  Sau ca intr-o singura sedinta de terapie se poate rezolva totul.  Terapia de cuplu inseamna definirea asteptarilor fiecarui membru de la relatia de cuplu, constientizarea modului in care a crescut fiecare in caminul sau familial , a modului in care a perceput relatia de cuplu a parintilor in trecut si totodata  identificarea aspectelor specifice ce fac relatia acutala de cuplu sa fie unica.  Terapeutul faciliteaza o alta perspectiva de a privi propria relatie de cuplu prin lentilele experientelor din trecut, oferind posibilitatea fiecarui membru al cuplului sa il inteleaga mai bine pe cel aflat in suferinta  intr-o situatie data , existand un schimb de cuvinte care sa imbunatateasca stilul de comunicare dar si un schimb emotional mai profund.

2. Care este cea mai grava problema cu care se confrunta  familia secolului XXI?

Familia este expresia iubirii dintre doi oameni si totodata fundamental societatii in care traim. Societatea contemporana aduce cu sine schimbari majore in ceea ce priveste echilibrul si stabilitatea familiilor. Plecarea la lucru in strainatate a unuia sau ambilor soti, somajul si saracia, goana dupa castig imediat, slabirea vietii spirituale a familiei, alcoolism si alte dependente, concubinajul si familiile monoparentale, convieturirea familiilor tinere in spatii neadecvate cu parinti, unchi, etc, sunt doar cateva probleme cu care se confrunta familia secolului XXI. Si personal mai consider o problema grava atunci cand viata este traita impreuna, lipsita de un sens al existentei. Intrebari fundamentale precum “De ce a aparut acest om in viata mea? Ce lectie de viata am nevoie sa invat de la el?” “Care este sensul existeneti mele impreuna cu el?” transforma relatia de cuplu intr-o existenta cu mai mult sens.

3. Unde trebuie sa stie un cuplu ca trebuie sa puna punct si sa o ia de la capat, unde credeti ca se termina dragostea si incepe lupta pentru putere intr-un cuplu.

Multi dintre noi ne-am imaginat la un moment dat casatoria ca fiind un izvor nesecat de belsug, dragoste si vise implinite. Ei bine relatia de cuplu este la inceput “o cutie goala” in care fiecare membru al cuplului va pune iubire, incredere, speranta, curaj, vise, etc. Ca sa poti gusta pe deplin satisfactia de a fi in cuplu, este absolut necesar sa ai grija mereu sa umpli cutia.   Comporamentele neadecvate ce ar putea aparea la un moment dat in cuplu sunt: lupta pentru putere, razbunarea, atragerea atentiei si descurajarea.  Radacinile acestor comportamente sunt undeva in copilaria mica, acolo unde am invatat ca pentru a fi iubiti si pretuiti trebuie sa facem ceva, sau am invatat ca poti conta pentru celalalt doar daca atragi atentia din greu, sau am fost atat de raniti incat am simtit nevoia sa ne rabunam uneori, sau ne-am simtit atata de slabi incat am invatat ca e important sa lupti pentru putere. Ne intrebam de ce anume are nevoie un cuplu pentru a reusi in viata? Atunci cand iubirea paleste exista cele 4 C-uri cruciale (Betty Lou Bettner) care vor mentine viu focul dragostei: conectarea cu partenerul de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie sa simta ca apartine si ca este in siguranta),  capabilitatea in relatia de cuplu (parteneri in calatoria vietii , cei doi au nevoie sa simta ca sunt  capabili si ca pot contribui impreuna), contarea in relatia de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie sa se simta semnificativ simtind ca poate poate face diferenta), curajul in relatia de cuplu (amandoi trebuie sa creada ca pot face fata incercarilor vietii). Cand unul  sau mai multi din cei 4 C are de suferit, nevoia de a schimba ceva in relatia de cuplu devine stringenta. Atunci cand cei 4 C nu sunt deloc satisfacuti in relatia de cuplu, acesta este momentul in care se poate pune punct relatiei si fiecare poate alege un alt drum.

4. Cum se rasfrang problemele parintilor asupra copiilor atunci cand o familie da semne sau chiar se destrama?

Aceasta intrebare imi trezeste sentimente aparte pentru ca deseori evaluez si consiliez copii si familii in situatii de divort. Multi dintre copii devin victime ale esecului parintilor, fara ca ei sa fi avut de ales. Pe langa faptul ca experimenteaza un mare soc ,  uneori se simt vinovati pentru destramarea cuplului imaginandu-si ca problememe familiale au aparut odata cu nasterea lor. Mai apoi devin niste unelte folosite de cei doi  parinti in lupta lor de putere sau razbunare. Sa ii pui sa aleaga intre cei doi parinti este cel mai cumplit lucru cu putiinta. El nu si-au dorit aceasta viata si isi iubesc neconditionat ambii parinti. Marturiile copiilor ce au trecut prin acest proces de separare sunt cutremuratoare: “este ca si cum inima mea a fost rupta in doua pentru totdeauna”. Nevindecata, aceasta rana  poate avea repercursiuni negative in viitoarea lor relatie de cuplu. Odata m-a impresionat un copil care, evaluat fiind, a raspuns la una din fabule in felul urmator : “copilul va zbura exact la jumatatea distantei dintre cei doi parinti”. Nevoia de a afla adevarul si grija de a nu supara nici unul dintre parinti devin scopuri existentiale pentru acesti copii. Iubirea neconditioanata, increderea,  comunicarea adevarului intr-o forma usor accesibila copilului, cooperarea celor doi parinti , chiar si dupa separare, intelepciunea lor, sunt doar cateva ingredinete care pot face viata copilului mai usoara.

5. Sunt preocupati moldovenii de sanatatea lor sufleteasca?


Moldova este un loc plin de spirtualitate, greu incercat de-a lungul secolelor. Simt sa spun ca Moldova este un loc in care oamenii sunt conectati cu ei insisi. In ei vietuieste inca umanitatea, rara intalnita in zilele noastre. Moldovenii stiu sa si planga dar sa si rada. Ei stiu sa aiba grija de sufletul lor fiind hatri si traditionalisti. . Multi dintre moldoveni gasesc echilibrul in rugaciune. 

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/interviu/care-sunt-cele-mai-mari-greseli-intr-o-relatie--183131.html

 Interviu de Ingrid Ciofoaia, Evenimentul Regional al Moldovei, 16.07.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu